Alinierea in proiecte

Cred ca fiecare dintre noi a fost pus in situatia de a fi parte in proiecte care au fost abandonate sau amanate pur si simplu din cauza lipsei de timp a celor implicati. Cea mai mare problema nu este neaparat ca proiectul nu a fost dus la bun-sfarsit (probabil ca nu era important sau nu era momentul potrivit), ci mai degraba ca unii au irosit timp si energie pentru acel proiect.

Si atunci cum facem sa definim acele proiecte care trebuie realizate si cum dimensionam organizatia pentru a le indeplini?

Ca de fiecare data ma intorc catre proprietarul afacerii si / sau directorul general. Pentru ca, de cele mai multe ori, doar domniile lor au imaginea de asamblu si planurile pe termen mediu si lung. Primul pas, si poate cel mai important, este sa fie identificate TOP 5 obiective la nivel de companie “traduse” in metrici – intrucat daca nu poate fi masurat nu poate fi implementat, urmarit, ajustat, realizat si bonificat.

Acest modul se bazeaza pe mai multe sesiuni in care echipa manageriala si oamenii cheie sunt provocati sa dezvolte idei, sa dea solutii cu ce ar putea contribui fiecare dintre echipele lor pentru indeplinirea obiectivelor. Folosind o metodologie bine definita, ajutati de un format complex, echipele dezvolta solutii, propun proiecte, se defineste incarcarea pe fiecare echipa ce ar putea sa fie implicata in implementare, se estimeaza costuri directe si indirecte. In cele din urma ideiile cele mai bune devin planuri de viitor.

Cel mai interesant modul de de acest gen l-am facut cu o companie cu distributie la nivel national de produse electrice si sanitare. As putea sa spun ca a fost o efervescenta de idei. Am strans mai mult de 200 de propuneri pentru cele 5 obiective. Bineinteles ca nu toate erau fezabile sau eficiente ca si cost. Dar, cel mai important, oamenii au venit cu idei, a fost stimulata creativitatea, au fost aliniate departamente, obiective si actiuni. Iar oamenii sunt motivati sa gaseasca solutii, se dezvolta cultura de companie bazata pe lucru in echipe, se aliniaza echipele la aceleasi obiective.

Spor in toate va doresc!